Kesan Keputihan yang kita mesti tahu

Keputihan atau lelehan lendir ada dalam dua cara iaitu keputihan fisiologi dan patologi.
 
Keputihan fisiologi atau yang normal bersifat keputihan atau jernih, namun ada kala ia kekuningan kerana jangkitan kuman. Perlu diingat, keputihan berlaku pada tempoh seminggu sebelum haid dan berlaku setiap bulan. Namun oleh kerana ada masanya ia terlalu banyak, wanita berasa kurang selesa dan gatal di sekitar alat sulit kerana kelembapan. Apabila ujian dibuat ke atas lendir itu, tiada sebarang bakteria yang ditemui.

Keputihan patologi pula disebabkan bakteria, kulat atau organisma lain. Ia amat mengganggu seperti masalah gatal yang serius, berbau, lelehan berwarna kekuningan selain sakit di bahagian bawah perut. Ujian ke atas keputihan itu lazimnya menunjukkan kehadiran mikro organisme atau kuman.
Sumber: BeritaHarian

" Keputihan merupakan lelehan daripada vagina yang keluar daripada kuantiti biasa(banyak).

Berdasarkan beberapa kes, kita dapati masalah ini bukan sahaja dialami oleh wanita yang sudah berkahwin bahkan gadis remaja turut mengalaminya" - DR Suhaimi Isa (Pakar Runding Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Pantai, Ampang)


Kesan keputihan:
1) Gangguan hubungan intim

Kesan Keputihan yang kita mesti tahu

2) Susah nak pregnant
Kesan Keputihan yang kita mesti tahu

3) Berpotensi untuk mengandung luar rahim
Kesan Keputihan yang kita mesti tahu

4) Boleh menyebabkan tiub fallopian dan peranakan wanita musnah - Boleh mengakibatkan kemandulan
Kesan Keputihan yang kita mesti tahu
 
 
5) Kerap mengalami demam, sakit perut beserta keputihan yang busuk, berubah warna dan gatal- jika keputihan telah merebak ke bahagian reproduktif wanita
Kesan Keputihan yang kita mesti tahu

Shaklee ada cara utk atasi keputihan ni... Rahsianya adalah alfalfa dan juga gerlic complex... pasangan keduanya ni memang terbaik utk hilangkan keputihan... hubungi Ana untuk maklumat lanjut....

Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776