Tips kurus dan sihat dari tice Ana

with 0 Comment
Salam sayang semua...

Entry kali ni nak kongsikan cara kurus yang Tice Ana buat. Sebabnya, ramai dah perasan perubahan fizikal tice. Ramai yang tanya... Apa yang tice Ana ambik dan buat...

hehe... suspen kan... haha...

Sebelum tu Tice Ana belanja pic satu ye...



Hah... macam mana? Ada perubahan tak?
Nak tahu apa yang Tice Ana buat...

Tice buat 2 benda ni S&W...

S for shaklee supplemen dan W for workout...

Baiklah Tice Ana terangkan sikit ye...

Untuk Shaklee supplemen tu, for surelah tice ambik set kurus... Apa dia set kurus ni?

Set kurus ni ada 3 bahagian... 

untuk detox - alfalfa atau herblax
untuk bakar lemak - lecithin atau omega guard
untuk bina otot - cinch shake

Bagi W plak iaitu workout... kalau di rumah tak de alat senaman, boleh je kita pergi ke gim. pasti ada... cuma nak dengan tak nak sahaja.

lagi satu yang paling penting, banyakkan minum air kosong. Air kosong yang di suhu bilik adalah yang terbaik...

Jadi, apa tunggu lagi... jom lah kurus macam tice Ana.. kurus yang sihat ye...

Nak tahu lebih lanjut, hubungi tice Ana... Segala konsultasi akan dierikan kepada customer tice Ana sahaja tau... :) jom jadi customer tice Ana...

Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
email : anaadnicollection@yahoo.com
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

Rahsia kulit halus dan licin Tice Ana

with 0 Comment
Salam sayang buat semua...

Malam ni Ana nak berkongsi rahsia Ana menjaga kulit muka dan badan... 
Ramai wanita yang ingin cantik... mesti semua bersetujukan... tambah lagi kalau cantik di mata cik abang kita... rasa hati berbunga bunga kalau dipuji... ye tak??? tengok tu, ada senyum di bibir nampaknya... hehe...

Sebelum tu, Ana nak kongsi satu cerita dengan semua. Satu hari Ana gi COD barang Shaklee pada seorang adik ni... Jumpa jumpa je, terus dia puji... "Kak Ana, cantiknya akak... Kulit pun licin je... Suka baca cerita akak di blog... ingatkan biasa biasa saja... dah jumpa depan ni, baru perasan kulit kak Ana ni cantiknya... Suka tengok muka kak Ana... Tangan pun lembut je... " haha... mula tu, terkedu gak dengar... tergaman sebentar... adik ni puji depan depan tu... malu plak rasa... tapi dalam hati ada taman tau... ahak ahak... ni ana belanja sekeping gambar ye... pic terbaru ana...


Rahsia kulit halus dan licin Tice Ana
pic terbaru ana... belanja gambar je ye:)

apa yang ana ambik... ana amalkan set cantik shaklee... iaitu vit c, vit e dan b complex... ana add on lagi dengan esp...

bulan ni ada promo esp lagi tau... beli 6 dapat 7 tu... hehe... best gila esp ni... sebabnya... nilah... yang ana masih setia dengan esp...


  • Badan semakin kurus dan slim kerana ESP membuatkan kenyang untuk jangka waktu yang lama.
  • Kulit semakin cerah.
  • Tona kulit semakin sekata.
  • Parut jerawat hilang tak perlu makeup tebal dah, sapu compact powder sahaja.
  • Semakin cun seperti anak dara walaupun anak dah ada 4 orang.


Untuk kecantikan kulit, Ana juga mengamalkan Set Kecantikan Kulit yang mengandungi Vitamin C, Vitamin E dan B Complex untuk kesan yang lebih optimum. Mari kita lihat bagaimana ESP dan Set Kecantikan kulit Shaklee dapat membantu wajah cantik dan semakin putih berseri. 

Energizing Soy Protein (ESP)

  • Sangat penting untuk membentuk kolagen pada kulit
  • Berperanan mempercepatkan proses pemulihan pada kulit dan mencerahkan kulit
  • Melindungi sel-sel dari kerosakan, mengecilkan pori-pori muka
  • Bertindak sebagai anti oksida, menggantikan sel-sel kulit yang baru

Vitamin E

  • Vitamin penting untuk kecantikan kulit
  • Bertindak sebagai anti penuaan dan anti oksida, menyerikan wajah yang kusam.
  • Melindungi dan mencegah kerosakan sel, menghaluskan dan mencerahkan kulit 
  • Membantu penyerapan oksigen dengan lebih baik.
  • Mempercepatkan proses pemulihan kulit, bagus untuk mereka yang mengalami kulit yang kering
  • Berupaya mengawal kandungan minyak dalam kulit
  • Berupaya mengurangkan kesan jeragat yang ada pada kulit, menghilangkan parut-parut, mengecilkan pori-pori muka
  • Awet muda
Sustained Release Vitamin C 
  • Antikoksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain
  • Melambatkan proses kerosakan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering, kedut serta garis penuaan.
  • Melindungi dan membaiki kulit. 
  • Bahan utama dalam sintesis kolagen.
  • Memberi kesan kulit yang sekata, cerah dan lembab.
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti tubuh.

B-Complex 
  • Menstabilkan hormon & mengurangkan stress yang boleh menganggu kulit dan menyebabkan jerawat.
  • B for Beuty! Kekurangan B-complex boleh menyebabkan kulit  wajah kusam.
  • Bagus untuk kulit berminyak, whiteheads, blackheads, parut dan kulit kering.

Bestkan baca semua fungsi dan peranan tu... tak nak rasa nak cuba ke... tak nak cantik ke?tepuk dada tanya lah diri...ana dah kongsikan... kalau nak, jangan lupa hubungi Ana ye... 


Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
email : anaadnicollection@yahoo.com
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

Solat dengan senang selepas hilang sakit lutut

with 0 Comment
Alhamdulillah. Sekarang dah tak berlaku seperti tu. Tak sakit dah lutut Ana ni. Nak solat pun senang. Tidak waktu nak sujud dan bangun dari sujud punyalah sakit.

Nak naik dan turun tangga di sekolah pun dah tiada masalah. Semuanya hilang. Mula mula tu tak perasan pun, kemudian baru Ana sedar dalam seminggu ni dah tak sakit lutut apabila melakukan aktiviti harian Ana.

Apa yang Ana buat?

Ada dua perkata yang Ana buat.. Ana akan kongsikan...

Pertama, Ana kuruskan badanlah... Tak mahu dah mok mok macam dulu... hehe... berat badan lah yang mempengaruhi sakit lutut kita tu. Badan ringan lutut pun tak sakit. Bagaimana Ana kuruskan badan... yang tu akan Ana kongsikan dalam entri akan datang.

Kedua, Ana amalkan Ostematrix, Omega Guard dan juga Advande Joint Health Tablet (AJHT).... Alhamdulillah berkesan. Tiada lagi sakit di sendi lutut Ana ni.

Apa peranan Ostematrix dan AJHT ni...

Cara Ostematrix Membantu?
Dikenali sebagai calcium-magnesium. Pengambilan kalsium penting untuk pembentukan tulang yang kuat. Jika kita kekurangan kalsium tulang akan mudah retak, patah juga rosak. Pengambilan kalsium sangat memberi kesan yang baik kepada tulang. Tulang yang sihat menyumbang kepada sendi yang sihat.
 
Cara Joint Health Tablet  Membantu?
  • Tidak mengandungi kondroitin sulfat sebab ia tidak diserap dengan baik bila diambil secara oral.
  • Kajian terkini menunjukkan kondroitin sulfat mengganggu penyerapan glukosamina yang biasanya senang diserap .
  • Ekstrak Jagung, menambahkan fungsi kusyen kepada sendi. Menyebabkan pergeselan antara sendi yang menyakitkan menjadi lega dan kurang sakit.
  • Vitamin C, Tembaga, Zinc dan Mangan, beri kesan tisu penyambung yang sihat. Ini akan mengurangkan risiko sendi rosak dan seterusnya, tulang juga dapat dipelihara.

  • Cara Omega Guard Membantu?
    Dihasilkan dari ikan laut dalam yang berkualiti tinggi. Dengan proses begitu teliti, untuk penghasilan Omega 3 dan Omega 6 yang 'mantap'.

    Secara semulajadi, minyak ikan Shaklee ini bersifat anti radang atau anti imflamasi. Jadi, ini akan mengurangakan keradangan yang berlaku akibat sakit sendi arthritis. Ia juga bertindak memelihara sendi. Caranya? Asid lemak Omega 3 mencegah kemusnahan enzim yang bentuk tisu rawan untuk perlindungan sendi. Hasilnya sendi yang lebih sihat akan dinikmati oleh pesakit sendi.
    Solat dengan senang selepas hilang sakit lutut

    Jomlah order segera. Boleh dapatkan dari Ana. Nanti Ana kongsikan juga cara untuk turunkan berat badan dengan berkesan...
     
    Boleh hubungi Ana di:
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.

    with 0 Comment
    Masalah rumah tangga porak peranda kadang kala berpunca daripada perkara yang mudah. Yang kebanyakkan wanita ambil mudah. Yang tidak penting. Apakah dia?

    KEPUTIHAN....

    Wanita dan keputihan memang tidak dapat dipisahkan. Pasti akan ada. Yang membezakannya adalah banyak dan sedikit sahaja.

    Jangan ambil mudah tentang perkara ni ye. Keputihan bukan sahaja menyerang wanita yang telah berkahwin. Anak dara pun ada yang mengalami keputihan yang kuat.

    Apakah dia keputihan ni? Keputihan adalah cecair putih pekat yang keluar daripada vagina wanita selalunya waktu subur. Ia adalah normal untuk seorang wanita menyalami keputihan.

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.
     
    Yang tidak normalnya, apabila keputihan yang keluar tu banyak dan berubah warna kepada warna kuning nak kehijauan. Selain itu ia juga mempunyai bau yang tidak menyenangkan atau busuk.

    Bayangkan hubungan intim kita suami isteri terganggu dengan masalah keputihan ni. Ada suami yang tidak sampai hati menegur isteri sebab risau si isteri akan terasa hati. Jadi, kita sebagai isteri perlulah ambil tahu dan jika ada, berusahalah untuk mengatasinya.

    Semuanya untuk suami tersayangkan.

    Keputihan ni ada banyak kesan negetifnya. Klik di sini untuk membaca tentang kesan keputihan kepada wanita ye...

    Untuk atasi keputihan ni, Ana cadangkan pengambilan supplemen Shaklee iaitu Alfalfa Complex dan juga Garlic. Gabungan keduanya akan membasmi kulat yang menyebabkan keputihan ini.

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.


    Alfalfa Complex ini mempunyai sifat antikulat.

    Garlic pula sebagai antibiotik semulajadi yang selamat dan berperanan untuk membunuh kulat yang menyebabkan keputihan.

    Keduanya adalah gabungan untuk melawan keputihan.

    Jom dapatkan segera Alfalfa Complex dan Garlic untuk mengharmonikan rumah tangga kita. elakkan hubungan suami isteri retak disebabkan keputihan.




    Boleh hubungi Ana di:
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Apakah Dia Pembelajaran Abad ke 21?

    with 0 Comment
    Pembelajaran abad ke 21. Sedang glamour perkataan ini. Apakah dia Pembelajaran Abad ke 21 ni.

    Pembelajaran Abad ke 21 ni perlu bersifat futuristik, fleksibal dan dinamik.

    Kurikulum nya perlu berfokuskan 7 kemahiran iaitu:

    1. Kemahiran berfikir secara kritikal dan kreatif

    2. Kemahiran berkomunikasi secara berkesan

    3. Kemahiran menikmati keindahan ciptaan dan seni

    4. Kemahiran membuat pilihan dan membuat keputusan

    5. Kemahiran mencari, menginterpretasi dan mengaplikasi maklumat

    6. Kemahiran bergaul dan bekerjasama dengan orang lain

    7. Kemahiran kepimpinan dan pengurusan

    Untuk memfokuskan 7 kemahiran tersebut, perlulah ada guru abad ke 21 dan palajar abad ke 21.


    Ciri Guru Abad ke 21 adalah seperti berikut:-

    1. Menguasai subjek (kandungan kurikulum)

    2. Mahir dan bertrampilan dalam pedagogi

    3. Memahami perkembangan murid dan menyayangi mereka

    4. Memahami psikologi pembelajaran

    5. Memiliki kemahiran kaunseling

    6. Menggunakan teknologi terkini.


    Ciri guru abad ke 21




    Ciri Pelajar Abad ke 21 pula adalah seperti berikut:-

    1. Berupaya membuat hubung kait

    2. Bijak menyoal

    3. Yakin berkomunikasi

    4. Mengambil risiko

    5. Dahagakan ilmu

    6. Ingin tahu

    7. Menjana idea

    8. Fleksibal

    9. Tidak putus asa

    10. Mendengar dan membuat refleksi

    11. Berkemahiran kritis

    12. Menguasai kemahiran literasi

    13. Berani mencuba

    14. Mampu berfikir sendiri

    15. membuat inisiatif

    16. Mampu bekerja dengan orang lain

    17. Membuat perubahan

    18. Berintegriti

    19. Berkeperibadian tinggi

    Ciri murid abad ke 21



    Kedua duanya, guru dan murid perlu mengamalkan ciri abad ke 21 untuk menjayakan pembelajaran abad ke 21 ini.

    Diharapkan kemenjadian murid akan lebih hebat dan terbilang dengan dasar yang baru ini.
    Apakah Dia Pembelajaran Abad ke 21?
    

    Tips atasi perut buncit bukan sebab mengandung

    with 0 Comment
    "Hai Ana. Lamanya tak jumpa ko. Dah lain lah sekarang ni.... Ko mengandung ke Ana?" hah... apa?? terus sentap bila ditanya soalan tu...

    Mana tak sentapnya. Kita yang tak mengandung dikatakan mengandung... huhu... nampak sangat perut dah maju ke depan... Tak mengandung pun, kawan - kawan nampak macam mengandung. Macam mana ni? Apa yang perlu dibuat...

    Pernah alami situasi begitu. Seram gak bila baca kan... Tapi itulah yang bakal berlaku jika perut kita ni buncit. Nampak macam preggy mommy plak... :(

    Bagi wanita, masalah perut, punggung dan peha akan timbul apabila dah beranak nanti. Perut buncit. Punggung lebar. Peha besar. Badan dah jadi bentuk buah pear. Masalah besar sungguh ni....

    Ana ada tips mudah. Harga mampu milik. :)

    Ana sendiri amalkan selepas bersalin anak ke 4 Ana. Memang ada perubahan positif pada perut buncit Ana ni. Ana ambik selama sebulan je. Pada mulanya tak perasan pun. Tapi saja try baju lama dalam almari. Sedang elok plak di tubuh. Terkejut jugak lah. Macam tak bercaya je....

    Apa yang Ana ambik? Jeng jeng jeng.... ????!!!

    
    Tips atasi perut buncit bukan sebab mengandung
    Atasi perut buncit dengan Herblax
    Ana ambik Herblax Shaklee. Memang terbaik untuk mengempiskan perut buncit. Terbukti berkesan. Sebab Ana sendiri dah rasainya...

    Apa yang Herblax ni lakukan ye?

    Ia membersihkan najis yang tersumbat dan mampu merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Usus tersumbat nilah salah satu punca perut kita buncit.

    Tips atasi perut buncit bukan sebab mengandung
    Ana selepas 11 bulan bersalinkan baby Shafa'.

    Jom cuba Herblax ni untuk kempiskan perut buncit tu. Tak salah untuk mencuba. :)

    Sila klik di sini untuk info lanjut tentang Herblax Shaklee


    Boleh hubungi Ana di:
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Muka Hodoh Sebab Jerawat

    with 0 Comment
    Aggghhhh!!! Kenapalah mamat tu asyik pandang aku jeling jeling ni... Stress nya rasa... Aku tahulah muka ku hodoh sebab jerawat banyak.... Waaaa Waaa... Sedihnya...

    Pernah alami situasi begitu. Sedihkan. Stress pastinya akan ada.

    Cemburu tengok wajah rakan rakan yang licin tanpa jerawat. Itu sudah pasti. Pernah tak bertanya kepada mereka, apakah rahsia kulit wajah mereka licin cantik... Apa!!! tak pernah... Kenapa? Malu nak bertanya...

    Nak hapuskan jerawat. Kita boleh buat laser treatment dan suntikan botox... Kenapa buat suntikan botox. Sebab nya nak suntik vitamin C dan kolagen lah... Dua tu adalah faktor penting supaya jerawat tak tumbuh di muka kita...

    Ana ada cara mudah dan tak mahal macam laser treatment dan suntikan botox tu... Apa kah dia???

    Mari baca apa yang Ana nak kongsikan ni... Senang sungguh caranya. Ana amalkan sejak setahun dulu... dan hasilnya... Jerawat dah malu nak tumbuh di kulit wajah Ana ni. Walaupun semasa period, Ana ucapkan bye bye to jerawat ni... Alhamdulillah..

    Muka Hodoh Sebab Jerawat
    Wajah Ana selepas konsisten dengan vit c, vit e dan b complex Shaklee

    Caranya, Ana amalkan secara konsisten ye.. Pengambilan Vitamin C, Vitamin E dan B Complex Shaklee. Memang terbaik.

    Sebenarnya, ada pelbagai gabungan produk Shaklee untuk atasi masalah jerawat ni. Ada juga collagen powder dan esp. Semuanya bergantung kepada bajet kita untuk cantik... :)

    Semuanya terbaik dan dapatkanlah cara pengambilan yang betul dari pengedar yang bertauliah ye. Takut nanti, anda beli dan makan, tetapi hasilnya tiada... huhu...

    Jom klik link di bawah ni untuk maklumat lanjut...

    Cara Merawat Jerawat Dengan Shaklee

    Wajah Cantik Menawan: Set D Shaklee

    Rahsia Kulit Wajah Cantik dan Mulus

    Awet Muda Dengan Collagen Powder Shaklee



    Boleh hubungi Ana seperti di bawah untuk pembelian dan daftar ahli...
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Kenapa Jatuh Cinta Dengan MLM yang Teruk ni...

    Hai semua.

    Ada cerita tentang MLM yang teruk dan cekik darah... Selalu sangat kita dengar, baca dan lihatkan... Kena headhunting semua tu... Sistem piramid lagi... Mengkayakan upline.. Teruk sunggih MLM ni...

    Benar ke??? Ada ke MLM yang mematuhi syariah? Pernah ke anda kaji sebelum menyebarkan sesuatu yang tak betul...

    Ana dah jumpa MLM yang best... Ana dah kaji dan bertanya... Memang Ana jelas dengan sistemnya... Tapikan.... Dengar plak ia boleh menyebabkan cyst!!!... Bersekongkol dengan Israel!!!.... :(

    Pernah dengar tentang keburukan Shaklee... Kalau tak pernah, boleh klik  di sini....  Ana kongsikan...

    Ramai yang mengviralkan di dalam internet tentang "S*%#&!e effect" ni. Tetapi betul ke?

    Cuba klik link ni... hayatinya ye...  :) :)

    Terjebak dengan MLM secara tak sengaja. Sebenarnya untuk guna sendiri dan suka suka sharing sahaja.

    Samalah dengan Ana pun... Beli utk guna sendiri sahaja. Dah guna dan rasai keberkesanannya. Terus jatuh cinta... Bagaimana Ana jatuh cinta dengan MLM ni, klik di sini ye...

    Banyak dah yang Ana kongsikan kenapa Ana jatuh cinta dengan MLM yang teruk ni... Tapi Ana yakin sangat... Dan bangga berada dalam susur galur group Eutopia, Jutawan Family, iReach Family, Rich Family, Superb Family... Jika rasa nak tambah pendapatan dan membantu ekonomi keluarga... Jom join Ana dalam Cinta Family...

    Kenapa Jatuh Cinta Dengan MLM yang Teruk ni...


    Hubungi Ana ye...

    Boleh hubungi Ana di:
    Fan Page FB :Cikgu Vitamin Ana(sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Tips penting ketika pergi bercuti

    Hai semua... Assalamualaikum...

    Cuti sekolah dan muncul. Ada perancangan untuk bercuti kemana mana tak? Ana... ofcos lah ada... Tak sabar nak tunggu en hubby cuti je... Ana dan anak-anak memang dah cuti sekolah... hehe...

    Oklah ni Ana kongsikan tips penting ketika bercuti ye... untuk yang pergi bercuti dalam negara lah ye... ahak-ahak... oversea, Ana sendiri tak de pengalaman lagi... huhu...

    Tips penting ketika pergi bercuti


    Tips penting ketika pergi bercuti adalah...

    1. Pastikan segala dokumen penting dibawa bersama.
    Apakah dokumen penting tu ye? Salinan pun bawa gak... Contohnya,
    • kad pengenalan kita dan anak-anak.
    • Lesen memandu
    • kad ATM bank
    • kad insuran
    • peta (sekarang kita guna GPS je, download data terkini ye...)
    • Senarai nombor penting semasa kecemasan
    Ana asingkan daripada dompet duit Ana. Yang salinan tu Ana simpan di dalam satu beg lain. In case, ada kecemasan dan seperti kehilangan... Ana tak hilang semuanya kan... Beringat-ingat selalu...

    2. Barangan keperluan seperti pakaian dan barangan keperluan diri
    Yang ni pun penting. Bawalah pakaian yang senang dipakai dan senang disimpan. Tak perlukan bawa banyak sangat barang. Iron pun boleh minta di bilik hotel je. Pakaian tak cukup boleh basuh je. Carilah kedai dobi syiling tu. Banyak dah sekarang ni. :) Dan jangan lupa ye, baju sejuk pun perlu dibawa sekali...

    Barangan keperluan diri juga jangan dilupakan. Ana lebih suka bawa sendiri ubat gigi, berus gigi, sabun dan pencuci muka. Tak lupa juga, pencukur untuk en suami :)

    3. Ubat ubatan dan barangan kesihatan dibawa dan mencukupi
    Teramat-amat penting. Takkanlahkita nak sakit ketika bercutikan. Jadi, pastikan bekalan ubat dibawa bersama. Seperti inhelar untuk asma, ubat demam, batuk, cirit birit pun perlu jugak. Selain itu, Ana akan pastikan Ana membawa bekalan vitamin SHAKLEE untuk Ana sekeluarga... :)

    Selalunya, Ana akan pastikan ketiga-tiga tips ni diikuti semasa pergi bercuti. Harap ia membantu. SELAMAT BERCUTI semua...

    Tips Memilih Permainan Anak Yang Selamat

    Kanak-kanak dan permainan memang tidak dapat dipisahkan. Mereka memang memerlukan alat permainan untuk merangsang minda dan pemikiran mereka. Mereka boleh belajar daripada permainan mereka.

    Kita sebagai ibu bapa perlulah memilih permainan yang sesuai untuk anak anak kita. Pilihlah permainan yang selamat dan tidak memudaratkan mereka.

    Di sini Ana kongsikan tips untuk memilih permainan yang selamat untuk anak-anak kita.

    1. Baca label pada permainan sebelum membelinya.
    Ini penting sebab kita perlu tahu yang permainan ini sesuai untuk kanak-kanak berumur berapa tahun. Sesuaikah dengan peringkat umur anak-anak kita.

    2. Elak beli mainan seperti anak patung yang mempunyai bulu yang banyak untuk anak berusia di bawah satu tahun.
    Anak patung memang sangat disukai oleh kanak-kanak perempuan. Pastikan ianya sesuai dengan anak kita ye. Elakkan yang mempunyai bulu yang panjang untuk anak yang berusia bawah setahun kerana dikuatiri mereka akan memakannya atau pun menyebabkan asma.

    3. Pilih permainan seperti baby gym yang boleh merangsang fizikal dan deria.
    Yang ini memang perlu dititik beratkan. Sekarang ini memang banyak baby gym yang dijual. Ada yang sesuai untuk merangsang fizikal dan deria bayi. Jadi pilihlah yang terbaik untuk bayi kita.

    4. Beli permainan yang mempunyai permukaan yang tidak tajam.
    Permaian seperti robot, keretamemang ada bahagian yang tajam. Elakkanlah membeli permainan seperti ini. Carilah permainan yang bulat sisi dan sudutnya.

    5. Jangan membeli permainan yang mempunyai bahagian-bahagian kecil atau mudah tertanggal. Ia boleh membuatkan anak tercekik.
    Permainan yang mempunyai bahagian yang kecil ni selalunya untuk kanak kanak yang lebih besar. Jadi pastikan anak-anak kita yang lebih kecil diberi perhatian jika ada permainan yang mempunyai bahagian yang kecil ini berada di dalam rumah.

    6. Bahan-bahan yang mempunyai toksik tidak sesuai dijadikan bahan permainan kerana boleh meracuni mereka.
    Permainan dengan bahan bertoksik memang ada dijual. Selalunya permainan dari negara China menggunakan cat yang berwarna berkilat-kilat ada mempunyai bahan bertoksik ini. Jadi, elakkannya.

    7. Jangan beli permainan yang mempunyai cat yang mudah tertanggal.
    Elakkan juga membeli permainan yang senang tertanggal catnya. Kita boleh tahu dengan mengikis sedikit catnya untuk melihat sama ada ia mudah tertanggal atau tidak. Jika ya, elakkannya.

    Tips Memilih Permainan Anak Yang Selamat


    Semoga perkongsian Ana ni bermanfaat untuk kita. Jagalah insan kesayangan kita tu. Merekalah permata hati dan saham akhirat kita.


    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright Ana Adni Collection 2011. Dikuasakan oleh Blogger.

    SEBARANG PERTANYAAN?

    SEBARANG PERTANYAAN?
    HUBUNGI ANA

    Jom BerShaklee

    Jom BerShaklee
    Jom Order :)

    Terima kasih, datang lagi...

    JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA

    JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA
    CIKGU VITAMIN ANA

    PROMO TAMBAHAN

    PROMO TAMBAHAN
    MAC 2015

    PROMOSI HEBAT

    PROMOSI HEBAT
    MAC 2015

    Popular Posts

    Set Subur Lelaki/Wanita

    Set Kurus Shaklee Yang Superb

    Set Ibu Menyusu Kekal Slim

    Set Bersalin/Berpantang Yg Hot!!

    About Me

    Foto saya

    Salhana Arshad @ owner of Cikgu Vitamin Ana... Saya Pengedar Sah SHAKLEE seluruh Malaysia. SID saya 1077743. Inspirasi sihat, bahagia dan berjaya :)

    Followers Google+ Mama Adni