Kali ni tice nak kongsikan pic semasa tice buat perbentangan kertas kajian tindakan 'Membundar menggunakan kaedah bukit'.

Seronok semasa membuat pembentangan... Perkongsian bersama rakan rakan pendidik...


Rekenrek... Alatan untuk membilang.

 Hai semua... Kali ni tice nak kongsikan cara membina rekenrek sendiri...

Apa dia rekenrek.... Rekenrek ini adalah alat untuk mengira... tambah, tolak dan darab dan bahagi...

Pengunaannya ikut kreativiti cikgu cikgu ye... ok, tice kongsikan caranya...






:) Selamat mencuba...

Mudahnya menjawab soalan melibatkan pertukaran unit Matematik

 Pertukaran unit... Murid suka keliru.. Nak darab atau bahagi.. 

Penyelesaian yg tice Ana buat... Cerita pasal pm tak mahu jadi gb dan gb yg nak jadi pm...
Kaitkan dengan

~ unit besar nak tukar kepada unit kecil => tak nak = simbol x, operasi darab
~ unit kecil nak tukar kepada unit besar => nak = operasi bahagi

Semoga ianya membantu yg lain...

Anak anak tice Ana ramai yg dah boleh ingat dan tak keliru...

Tice kongsikan pada gambar ye...


Tulis Sifir 9 dengan Cepat

 Sifir 9.... HHmmm... susuah ke nak hafal... itu yang tice tanya pada anak anak tice... Jawapan mereka... susah lah tice :(

Tice kata... mana ada susah... Tengok tice tulis... sekejap je dah siap... :)

Itulah cara saya nak bagi anak anak saya teruja nak tahu lebih lanjut... hehe... bagi mereka teruja...

caranya... rujuk gambar ye... :)


Senang sangat... 

Selamat mencuba... :)

Membundar nombor menggunakan Kaedah Bukit

 Hai semua... Kali ni tice nak kongsikan pula bagaimana tice ajar anak anak tice membundar nombor....

Kaedah ini memudahkan mereka ingat... Tetapi sebelum terangkan kaedah ini... konsep bundar mesti diterangkan dahulu... Bila dah jelas konsep, baru perkenalkan kaedah ini... :)

Ok, kita rujuk gambar ye...


Mudahkan... Murid suka tau... 

Selamat mencuba... :)

Kaedah Menulis Sifir dengan Cepat

 Assalamualaikum...

Hari ni Tice nak berkongsi tentang kaedah menulis sifir dengan cepat.

Selalu anak-anak tice di sekolah menghadapi masalah sifir ni. Budak generasi Z ni susah nak hafal sifir. Apa yang tice buat.... ini yang tice nak kongsikan... Hafal sifir sambil menulis sifir... Lama kelamaan, anak anak ini dapat hafal sifir... Merekatak sedar pun bila masanya mereka menghafal... :)

Ikut sahaja pic yang tice kongsikan tu ye... langkah demi langkah... :)

Sediakan petak 9 x 9
Isikan nombor 1 - 9, secara melintang dan menegak


Masukkan sifir 9 dahulu, mulakan dgn nombor di rumah sa dahulu.


Lengkapkan sifir 9 dgn menulis nombor di rumah puluh pula.. 
*note: boleh rujuk post saya yg sebelum ni. Kaedah menulis sifir 9 dgn cepat


Lengkapkan sifir 9 secara melintang pula. Guna kaedah yg sama utk tulis sifir 9 tadi.
Masukkan pula sifir 5.
Secara menegak dan melintang


Masukkan pula sifir 2 secara menegak dan melintang
Murid digalakkan untuk menambah berulang semasa mengisi petak sifir...
Teruskan menulis sifir yg seterusnya iaitu sifir 3, 4, 6, 7 dan 8
Buat secara menegak dan melintang


Akhirnya murid akan mengisi kotak 8x8 iaitu 64.
Siap sudah...
Mudahkan..

Latih setiap hari... Galakkan murid menulis petak sifir semasa periksa di atas kertas periksa... Mudah, sebab murid sekarang susah sangat nak hafal sifir...

Selamat mencuba ye... :)



Tips kurus dan sihat dari tice Ana

Salam sayang semua...

Entry kali ni nak kongsikan cara kurus yang Tice Ana buat. Sebabnya, ramai dah perasan perubahan fizikal tice. Ramai yang tanya... Apa yang tice Ana ambik dan buat...

hehe... suspen kan... haha...

Sebelum tu Tice Ana belanja pic satu ye...



Hah... macam mana? Ada perubahan tak?
Nak tahu apa yang Tice Ana buat...

Tice buat 2 benda ni S&W...

S for shaklee supplemen dan W for workout...

Baiklah Tice Ana terangkan sikit ye...

Untuk Shaklee supplemen tu, for surelah tice ambik set kurus... Apa dia set kurus ni?

Set kurus ni ada 3 bahagian... 

untuk detox - alfalfa atau herblax
untuk bakar lemak - lecithin atau omega guard
untuk bina otot - cinch shake

Bagi W plak iaitu workout... kalau di rumah tak de alat senaman, boleh je kita pergi ke gim. pasti ada... cuma nak dengan tak nak sahaja.

lagi satu yang paling penting, banyakkan minum air kosong. Air kosong yang di suhu bilik adalah yang terbaik...

Jadi, apa tunggu lagi... jom lah kurus macam tice Ana.. kurus yang sihat ye...

Nak tahu lebih lanjut, hubungi tice Ana... Segala konsultasi akan dierikan kepada customer tice Ana sahaja tau... :) jom jadi customer tice Ana...

Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
email : anaadnicollection@yahoo.com
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

Rahsia kulit halus dan licin Tice Ana

Salam sayang buat semua...

Malam ni Ana nak berkongsi rahsia Ana menjaga kulit muka dan badan... 
Ramai wanita yang ingin cantik... mesti semua bersetujukan... tambah lagi kalau cantik di mata cik abang kita... rasa hati berbunga bunga kalau dipuji... ye tak??? tengok tu, ada senyum di bibir nampaknya... hehe...

Sebelum tu, Ana nak kongsi satu cerita dengan semua. Satu hari Ana gi COD barang Shaklee pada seorang adik ni... Jumpa jumpa je, terus dia puji... "Kak Ana, cantiknya akak... Kulit pun licin je... Suka baca cerita akak di blog... ingatkan biasa biasa saja... dah jumpa depan ni, baru perasan kulit kak Ana ni cantiknya... Suka tengok muka kak Ana... Tangan pun lembut je... " haha... mula tu, terkedu gak dengar... tergaman sebentar... adik ni puji depan depan tu... malu plak rasa... tapi dalam hati ada taman tau... ahak ahak... ni ana belanja sekeping gambar ye... pic terbaru ana...


Rahsia kulit halus dan licin Tice Ana
pic terbaru ana... belanja gambar je ye:)

apa yang ana ambik... ana amalkan set cantik shaklee... iaitu vit c, vit e dan b complex... ana add on lagi dengan esp...

bulan ni ada promo esp lagi tau... beli 6 dapat 7 tu... hehe... best gila esp ni... sebabnya... nilah... yang ana masih setia dengan esp...


  • Badan semakin kurus dan slim kerana ESP membuatkan kenyang untuk jangka waktu yang lama.
  • Kulit semakin cerah.
  • Tona kulit semakin sekata.
  • Parut jerawat hilang tak perlu makeup tebal dah, sapu compact powder sahaja.
  • Semakin cun seperti anak dara walaupun anak dah ada 4 orang.


Untuk kecantikan kulit, Ana juga mengamalkan Set Kecantikan Kulit yang mengandungi Vitamin C, Vitamin E dan B Complex untuk kesan yang lebih optimum. Mari kita lihat bagaimana ESP dan Set Kecantikan kulit Shaklee dapat membantu wajah cantik dan semakin putih berseri. 

Energizing Soy Protein (ESP)

  • Sangat penting untuk membentuk kolagen pada kulit
  • Berperanan mempercepatkan proses pemulihan pada kulit dan mencerahkan kulit
  • Melindungi sel-sel dari kerosakan, mengecilkan pori-pori muka
  • Bertindak sebagai anti oksida, menggantikan sel-sel kulit yang baru

Vitamin E

  • Vitamin penting untuk kecantikan kulit
  • Bertindak sebagai anti penuaan dan anti oksida, menyerikan wajah yang kusam.
  • Melindungi dan mencegah kerosakan sel, menghaluskan dan mencerahkan kulit 
  • Membantu penyerapan oksigen dengan lebih baik.
  • Mempercepatkan proses pemulihan kulit, bagus untuk mereka yang mengalami kulit yang kering
  • Berupaya mengawal kandungan minyak dalam kulit
  • Berupaya mengurangkan kesan jeragat yang ada pada kulit, menghilangkan parut-parut, mengecilkan pori-pori muka
  • Awet muda
Sustained Release Vitamin C 
  • Antikoksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain
  • Melambatkan proses kerosakan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta masalah kulit kering, kedut serta garis penuaan.
  • Melindungi dan membaiki kulit. 
  • Bahan utama dalam sintesis kolagen.
  • Memberi kesan kulit yang sekata, cerah dan lembab.
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti tubuh.

B-Complex 
  • Menstabilkan hormon & mengurangkan stress yang boleh menganggu kulit dan menyebabkan jerawat.
  • B for Beuty! Kekurangan B-complex boleh menyebabkan kulit  wajah kusam.
  • Bagus untuk kulit berminyak, whiteheads, blackheads, parut dan kulit kering.

Bestkan baca semua fungsi dan peranan tu... tak nak rasa nak cuba ke... tak nak cantik ke?tepuk dada tanya lah diri...ana dah kongsikan... kalau nak, jangan lupa hubungi Ana ye... 


Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
email : anaadnicollection@yahoo.com
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

Solat dengan senang selepas hilang sakit lutut

Alhamdulillah. Sekarang dah tak berlaku seperti tu. Tak sakit dah lutut Ana ni. Nak solat pun senang. Tidak waktu nak sujud dan bangun dari sujud punyalah sakit.

Nak naik dan turun tangga di sekolah pun dah tiada masalah. Semuanya hilang. Mula mula tu tak perasan pun, kemudian baru Ana sedar dalam seminggu ni dah tak sakit lutut apabila melakukan aktiviti harian Ana.

Apa yang Ana buat?

Ada dua perkata yang Ana buat.. Ana akan kongsikan...

Pertama, Ana kuruskan badanlah... Tak mahu dah mok mok macam dulu... hehe... berat badan lah yang mempengaruhi sakit lutut kita tu. Badan ringan lutut pun tak sakit. Bagaimana Ana kuruskan badan... yang tu akan Ana kongsikan dalam entri akan datang.

Kedua, Ana amalkan Ostematrix, Omega Guard dan juga Advande Joint Health Tablet (AJHT).... Alhamdulillah berkesan. Tiada lagi sakit di sendi lutut Ana ni.

Apa peranan Ostematrix dan AJHT ni...

Cara Ostematrix Membantu?
Dikenali sebagai calcium-magnesium. Pengambilan kalsium penting untuk pembentukan tulang yang kuat. Jika kita kekurangan kalsium tulang akan mudah retak, patah juga rosak. Pengambilan kalsium sangat memberi kesan yang baik kepada tulang. Tulang yang sihat menyumbang kepada sendi yang sihat.
 
Cara Joint Health Tablet  Membantu?
  • Tidak mengandungi kondroitin sulfat sebab ia tidak diserap dengan baik bila diambil secara oral.
  • Kajian terkini menunjukkan kondroitin sulfat mengganggu penyerapan glukosamina yang biasanya senang diserap .
  • Ekstrak Jagung, menambahkan fungsi kusyen kepada sendi. Menyebabkan pergeselan antara sendi yang menyakitkan menjadi lega dan kurang sakit.
  • Vitamin C, Tembaga, Zinc dan Mangan, beri kesan tisu penyambung yang sihat. Ini akan mengurangkan risiko sendi rosak dan seterusnya, tulang juga dapat dipelihara.

  • Cara Omega Guard Membantu?
    Dihasilkan dari ikan laut dalam yang berkualiti tinggi. Dengan proses begitu teliti, untuk penghasilan Omega 3 dan Omega 6 yang 'mantap'.

    Secara semulajadi, minyak ikan Shaklee ini bersifat anti radang atau anti imflamasi. Jadi, ini akan mengurangakan keradangan yang berlaku akibat sakit sendi arthritis. Ia juga bertindak memelihara sendi. Caranya? Asid lemak Omega 3 mencegah kemusnahan enzim yang bentuk tisu rawan untuk perlindungan sendi. Hasilnya sendi yang lebih sihat akan dinikmati oleh pesakit sendi.
    Solat dengan senang selepas hilang sakit lutut

    Jomlah order segera. Boleh dapatkan dari Ana. Nanti Ana kongsikan juga cara untuk turunkan berat badan dengan berkesan...
     
    Boleh hubungi Ana di:
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.

    Masalah rumah tangga porak peranda kadang kala berpunca daripada perkara yang mudah. Yang kebanyakkan wanita ambil mudah. Yang tidak penting. Apakah dia?

    KEPUTIHAN....

    Wanita dan keputihan memang tidak dapat dipisahkan. Pasti akan ada. Yang membezakannya adalah banyak dan sedikit sahaja.

    Jangan ambil mudah tentang perkara ni ye. Keputihan bukan sahaja menyerang wanita yang telah berkahwin. Anak dara pun ada yang mengalami keputihan yang kuat.

    Apakah dia keputihan ni? Keputihan adalah cecair putih pekat yang keluar daripada vagina wanita selalunya waktu subur. Ia adalah normal untuk seorang wanita menyalami keputihan.

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.
     
    Yang tidak normalnya, apabila keputihan yang keluar tu banyak dan berubah warna kepada warna kuning nak kehijauan. Selain itu ia juga mempunyai bau yang tidak menyenangkan atau busuk.

    Bayangkan hubungan intim kita suami isteri terganggu dengan masalah keputihan ni. Ada suami yang tidak sampai hati menegur isteri sebab risau si isteri akan terasa hati. Jadi, kita sebagai isteri perlulah ambil tahu dan jika ada, berusahalah untuk mengatasinya.

    Semuanya untuk suami tersayangkan.

    Keputihan ni ada banyak kesan negetifnya. Klik di sini untuk membaca tentang kesan keputihan kepada wanita ye...

    Untuk atasi keputihan ni, Ana cadangkan pengambilan supplemen Shaklee iaitu Alfalfa Complex dan juga Garlic. Gabungan keduanya akan membasmi kulat yang menyebabkan keputihan ini.

    Keputihan penyebab hubungan suami isteri retak.


    Alfalfa Complex ini mempunyai sifat antikulat.

    Garlic pula sebagai antibiotik semulajadi yang selamat dan berperanan untuk membunuh kulat yang menyebabkan keputihan.

    Keduanya adalah gabungan untuk melawan keputihan.

    Jom dapatkan segera Alfalfa Complex dan Garlic untuk mengharmonikan rumah tangga kita. elakkan hubungan suami isteri retak disebabkan keputihan.




    Boleh hubungi Ana di:
    Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
    email : anaadnicollection@yahoo.com
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776