My fashion sebagai ibu dan guru...

with 0 Comment

Salam sayang semua... Kali ni Ana nak kongsi tentang fashion... Apa fashion ni ye... ???

Pendapat Ana tentang fashion adalah
1. Apa sahaja yang selesa dipakai pada tubuh badan,
2. Sedap mata memandang
3. Bersesuaian utk sesuatu aktiviti
4. Menutup aurat kita.

Jadi ke mana sahaja Ana pergi dan berada, Ana akan pastikan apa yg Ana pakai sesuai dgn acara dan juga menutup aurat.  Secara keseluruhannya, Ana rasa fashion bagi seorang ibu dan cikgu yg terbaik adalah baju kurung lah... Senang sangat... Tudung pun Ana pakai tudung biasa sahaja... Bukannya ada jenama tertentu pun. Janji senang dan sedap dipakai.

Sebab bagi Ana apa yg kita pakai adalah lambang keperibadian kita. Kita yg tentukan apa yg orang rasai tentang diri kita. Jadl jgn salahkan org lain jika anggapan mereka berunsur negetif tentang kita disebabkan cara pemakaian kita yg tidak elok dan sesuai.

Hehe... Serius plak rasanya... Oklah, Ana pergi sekolah memang pakai baju kurunglah.... Kalau jalan jalan dgn family, Ana lebih selesa berseluar slack dan blose...

Ni pic Ana semasa di sekolah...  Hehe...

Rindu awak 200%

with 0 Comment

Salam sayang buat semua... Untuk cabaran hari ke 7 cabaran 30 hari blogging ni Ana dapat tajuk "buku yg saya baca...."

Oklah, Ana memang banyak baca buku... Buku novel lah... Memang hantu novel... Tabiat ni memang dari sekolah menengah lagi... Sampai la ni masih macam tu... Rasanya sekarang lagi hebat sebab dah ada duit sendiri nak beli novel... Hehe... Kalau dulu kena minta duit pada mak dan abah utk beli novel atau pun gi pinjam di library awam...

Sekarang Ana sedang nak menghabiskan novel "rindu awak 200%"... Alah yg dijadikan drama bersiri tu... Ana tak gemar tengok cerita di tv... Tak feeling rasanya... Tapi kalau baca novel boleh merah mata menangis... Haha... Feeling habis tu...

Ni pun punyalah lambat nak habiskan... Sebabnya... Duk sangkut dgn budak nak upsr... Banyak masa habis di sekolah utk kelas tambhan dan sebagainya... Masa nak feeling ni dah jadi tak sempat plak...

Apa pun... Akan dihabiskan juga... Buat masa ni, Ana rasa novel ni best sangat...  Dan novel yg tunggu utk dibaca pun dah ada 5 buah lagi.... Hahaa... Gila novel sungguh... Tapi masa tak ada... Huhu...

Jom kongsikan novel apa yg sedang korang baca la ni? Best novel tu? Ulas sikit ye... Tq for sharing...

Soalan lazim mengenai Phytocol-St Shaklee

with 0 Comment
Hai dan salam sayang untuk semua... Semoga hari anda hari ni berlangsung dengan baik dan penuh berkat.

Anda sudah makan ke? Anda makan apa tadi? Berapa banyak kolestrol yg sudah masuk ke dalam badan anda tadi semasa makan? Ambik tahu tak?

Jujur Ana katakan, Ana pun kadang kadang hentam sahaja apa yang Ana rasa nak makan... Tanpa ambil kira berapa kalori dan kolestrol yang tinggi.

Tapi sekarang Ana tak risau sangat... Ana dah amalkan phytocol dan juga omega guard. Omega guard mampu mengawal kolestrol dalam darah kita dan gandingan bersama phytocol yang mampu menghalang kolestrol masuk dalam darah kita adalah yang terbaik. Kedua duanya hebat dan mempunyai peranan masing masing...

Soalan lazim mengenai Phytocol-St Shaklee


My lovely Cik Inspirasi

with 0 Comment

Alhamdulillah... Syukur padaNya... Ana dikurniakan juga cik inspirasi... Lama dah ditunggu tunggu... Dinanti nanti oleh semua ahli keluarga.

Kehadiran cik inspirasi menjadi pengubat hati Ana pada arwah kakaknya Nur Syaza Adni. Kelahiran cik inspirasi amat mudah bagi Ana... Sebab Ana rasa cizer lebih mudah dari bersalin normal... :)

Nur Shafa' Adni dilahirkan di Kedah Medical Centre. Pagi tu, pukul 4.30 pagi Ana pecah air ketuban... Pukul 9.00 pagi Ana masuk labor room... 9.15 pagi tangisan pertama cik Shafa' kedengaran...

Masa berpantang Ana fully guna set berpantang Shaklee... No jamu jamu tau... Memang best berpantang dgn Shaklee...

Kehadiran cik Shafa' memang bermakna. Sebab sebelumnya Ana dah ada dua hero. Yg ketiga arwah Syaza dan Ana tunggu Shafa' Adni selamat 4 tahun. Alhamdulillah... Rezeki dari Allah.

Sekarang ni, Ana berharap supaya cik inspirasi akan menjadi anak solehah. Menjadi saham utk mma dan abah nanti. Insyaallah....

Oh my hand bag

with 0 Comment

Salam sayang semua... Entri kali ni about oh my handbag... Hehe... Apa ada dalam beg tangan mama adni ni? Cer teka... Kalau jawapan anda ada susu botol Shafa'.... Silap dah...

Handbag Ana ni kecik je... Apa yg ada dalam tu... For sure lah beg duit... Dalam tu ada duit ciput dan ic serta lesen memandu sahaja... :)

Selain tu Ana simpan juga smart phone Ana.... Yang ni amat penting. Laksana lappy lah bagi Ana. Sebab byk kerja buat di hp je... Entri ni pun Ana taip di hp sahaja... Yg penting ada line internet... Note utk bisness shaklee pun semua dalam hp sahaja... Customer tanya sahaja dah dapat maklumat terus dari hp... Memang gajet penting Ana...

Apa lagi dalam handbag ye? Hhhmmmm... Ha... Ada perfume, bedak, dan lips gloss je... Satu lagi, ada pen merah dan biru... Yelah, Ana kan cikgu... Pen merah penting tu... Nak guna waktu semak buku murid...

Botol Shafa' plak ada bag khas utk dia... So, barang Shafa' tak campur dgn mama dia...

Itulah ceritera tentang oh my handbag ni... Cuba kongsi... Apa yg ada dalm handbag korang plak? Kalau yg lelakinya... Apa yg ada dalam beg sling atau beg kerja korang... Kay, sharelah ye... Komen kat bawah tu...

Ni pic handbag cikgu Ana... Kecil je...

Tempat Makan Best di Kuala Perlis

with 0 Comment
Salam sayang semua... Masih ada entri yg nak dikongsikan ni...

Kali ni Ana nak kongsi tentang tempat makan yang paling best di Kuala Perlis ni... Haha... tempat ni Ana memang selalu pergi...

Di mana ye di Kuala Perlis tu? Tempat dia di KOMALAUT (Kompleks Makanan Laut).. Terletak di tepi pantai je...

Tempat Makan Best di Kuala Perlis

Dalam kompleks tu ada banyak kedai. Tapi yang paling sedap bagi tekak Ana ni adalah gerai no 6 Lynn Ikan Bakar... Slluuppp... Telan ayaq liuq bila sebut... Ikan bakar tu... Memang favourate tau... Mesti order kalau pergi makan di sini...

Tempat Makan Best di Kuala Perlis

Ana akan ambik juga sotong goreng tepung dan juga udang sambal petai... huhu... sedap beb... tak terkata lah.. hehe... Paling pentingnya, harga nya berpatutan... Antara semua kedai dalam komplex tu yang Ana dah rasa, di Lynn Ikan Bakar nilah yang paling murah... Murahdan paling sedap... Set lengkap tu...

Lagi satu yang Ana suka di sini adalah kemudahan yang serba serbi cukup. Ada surau untuk solat. Selalunya, Ana sekeluarga akan order dulu dan kemudian solat maghrib di surau.... Selesai solat, alhamdulillah... makanan dah siap terhidang... Kemudahan seperti tasdas pun ada... bersih dan dijaga rapi... memang terbaik...

Jadi, kalau singgah kuala perlis tu, mai singgah di Lynn Ikan Bakar ye... Petang dah buka dalam pukul 5.30 macam tu... Jangan lupa singgah tau... Rugi tak rasa beb... :)

Tips rumah kemas tersusun rapi

with 0 Comment

Alhamdulillah... Settle dah entri sebelum ni... Ana nak sambung next entri plak. Kali ni Ana nak kongsikan tips rumah kemas dan tersusun rapi semua perkakasannya...

Mudah je... Apa yg Ana kongsikan ni adalah apa yg Ana amalkan...
Caranya...
1. Hanya barang yg perlu sahaja dan diletakkan di tempat yg senang diambil. Yang tak selalu guna tu simpan je di tempat tertutup dan terlindung. Contohnya dalam stor.

2. Kurangkan perabot dan perkakasan. Yg ni Ana mudah sangat, sebab Ana ni seorang yg simple je... Memang tak suka barang banyak banyak dlm rumah.

3. Simpan semula barang selepas digunakan. Ha... Yg ni paling susah nak buat kalau anda tak biasa. Macam Ana memang dah tabiat. Simpan semula sebab tak suka tengok bersepah. Tapi Ana ada masalah nak biasakan en suami dan anak anak... Alhamdulillah, dah boleh ikut walaupun tak seberapa sangat...

4. Lagi satu, kalau dah siap memasak tu terus kemas, basuh apa yg patut dan lap semua dapur dan kabinet dapur tu... Barulah cantik dan kemas...

5. Ana ni memang jenis setiap malam kemas semuanya sebelum tidur. Sebab esok pagi senang je. Terus pergi sekolah je....

Oklah, rasanya cukuplah 5 tips kemas rumah yg nak Ana kongsikan. Anda cuba amalkan ye... Insyaallah rumah cantik dan kemas nanti...

Ok, kita jumpa dalam entri seterusnya ye... Kay, bye...

Resepi lunch yg mudah tapi sedap tau

with 0 Comment
Hehe... Ana dah sudah lunch... Habis semua lauk pauk tu... Licin pinggan.. Family Ana ni senang sungguh... Lagilah en hubby pun tak banyak kerenah... Makan sahaja apa yang Ana masak... Tapi memang sedap tau... Cei cei cei... Masuk bakul angkat sendiri... Ahak ahak...
 
Oklah resepi kami tengah hari tadi yang mudah tapi sedap tu adalah sup ayam + sambal bilis + ikan goreng + bendi tumis telur.... Haha... Baru baca dah tau sedapkan... Mudah sungguh nak sediakan... Ana campak campak je apa yg ada... Hehe...
 
Oklah Ana buat sup ayam tu senang je..
Caranya:
1. Ayam + air dan perencah sup Ana panaskan dalam satu periuk...
2. Masukkan garam secukup rasa...
3. Apabila dah rasa macam ayam dah sebati dengan rasa sup tu masukkan pulak kentang yg dah dipotong kecil...
4. Masak sampai kentang empuk...
5. Sebelum angkat, masukkan halia dan bawang putih yg telah ditumbuk halus... Tu yg bagi rasa lagi uummmpppp... Hehe...
 
Sambal bilis plak Ana
1. blend 6 keping  cabai kering + 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + sedikit halia + sebatang serai + belacan secubit... Blend hingga hancur semua...
2. Sebelum tu goreng ikan bilis dulu...
3. Tumiskan bawang merah dan bawang putih...
4. Dah kuning bawang, masukkan bahan yg diblender tadi... Tumis hingga naik minyak...
5. Masukkan asam keping
6. Apabila dah hampir masak... Masukkan ikan bilis yg dah digoreng tadi...
7. Jangan lupa masukkan garam ye...
 
Kan senang... Campak campak je... Sayur bendi tumis telur pun mudah je...
1. Potong bendi secara menyerong...
2. Tumiskan bawang merah...
3. Masukkan bendi dan tumis sekejap
4. Akhir sekali masukkan telur... Kacaukan dan letak garam sikit...
 
Siap dah... Ni, Ana kongsikan pic yg Ana masak tadi...
Cubalah ye... Mudah je... Sedap plak tu...
 

Cabaran 30 hari blogging

with 0 Comment
Salam sayang semua... Saja Ana nak kongsikan satu segmen yg Ana masuk ni... Segmen ni sebenarnya Ana dapat dari daddy Shaklee Ana... Ana dicabar utk buat entri 30 hari tanpa henti...
 
Kacang je tu... Ana memang pernah tulis blog hari hari... Cuma bulan Ogos dan september ni macam kalut dgn kerja sekolah dan fokus utk anak anak didik nak UPSR.... Apa pun, cabaran ni akan ku sahut... Pantang dicabar tu... Semua cabaran adalah positif sahaja... Nak mematangkan kita sebenarnya...
 
Entri Ana yg semalam tu, pasal diri sendiri... Adalah tugasan utk hari pertama... So, entri first dah publish... Ada lagi 4 entri ni... Sebab hari ni dah hari yg kelima :) Dah tertinggal ni... Marathon tulis entrilah sat lagi...
 
Cabaran 30 hari blogging
 
Oklah, nak makan tengah hari dulu... Nantikan entri Ana tentang resepi makan tengah hari family Ana hari ni ye... Next entry...
 
Ok... Bye... Slm sayang semua...
 

Promo September: Collagen Powder Shaklee, Beli 6 PERCUMA 1

with 0 Comment
Selamat tengah hari... Ada masa lagi tu Ana nak update blog untuk hari ni... Entri kali ni tentang promo Shaklee untuk bulan September ni... Apa kah ia... Kalau korang perasan Ana dah tempek di sisi kiri tu... <--- COLLAGEN POWDER SHAKLEE...

Promo September: Collagen Powder Shaklee, Beli 6 PERCUMA 1

Segmen: Saya Sayang Blog Saya

with 0 Comment
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Selamat malam... Dalam rumah ni pun dah tidur semuanya...

Tadi masa Ana blogwalking, terjumpa segmen ni di blog Ayu Insyirah...
Macam menarik je... Rasa nak join plak... niat nak ramai follwer untuk blog kesayangan Ana ni... Maka terciptalah entri ni... hehe... :)



Senang sahaja syaratnya... hanya perlu like page dia dan jadi follower blog dia... buat satu entri tentang segmen ni dan backlink ke blog dia je... mudahkan...

Lepas ni, harap harap ramai lagilah follower Ana yang ciput tu... ciput lah tu, dibandingkan dengan blog otai otai yang dah beribu riban followernya... :)

Kalau rasa nak sihat dan cantik luar dan dalam... boleh hubungi Ana tau... Nanti, Ana kongsikan rahsianya...

Oklah, jika anda pun berminat nak join... Klik di sini je ye...

Siapa Mama Adni ni?

with 0 Comment
Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)

Kali ni entri Ana khas untuk memperkenalkan diri Ana kepada semua pembaca setia blog Ana ni. :)

Siapa Mama Adni ni? Siapa plak Adni? hehe... teka teki plak...



Vivix membantu merawat diabetes...

with 0 Comment

Ancaman Diabetes Kepada kita...


Diabetes atau kencing manis adalah penyakit popular menyerang rakyat Malaysia. Diabetes merujuk kepada bacaan gula (glukosa) dalam badan kita yang melebihi paras normal. Gula merupakan sumber tenaga bagi badan kita tetapi jika berlebihan akan menyebabkan masalah kesihatan.

Vivix Shaklee Membantu Merawat Kencing Manis

Cara merawat penyakit Parkinson...

with 0 Comment
Assalamualaikum. Salam ceria semua. Diharapkan semua ceria dan sentiasa bersama Ana ye.. :)

Entri kali ini Ana ingin mengajak semua mengenali lebih dekat lagi dengan penyakit Parkinson. Bahaya ke Pakinson ni? Siapa boleh terkena penyakit ni?


Rawat parkinson dengan vivix shaklee

Apakah Penyakit Sindrom Carpal Tunnel (Carpal Tunnel Syndrome)?

with 0 Comment

Kebas tangan, akut pada tangan...


Selamat malam semua... Kali ni Ana nak bercerita tentang satu penyakit ni... Ada yang bertanya pada Ana tentang penyakit ni apabila satu entri tentang set sendi Shaklee yang Ana tulis... Oklah, siapa pernah dengar Sindrom Carpal Tunnel? Apakah itu? Pada yang pertama kali mendengarnya pasti tidak menyangka Carpal Tunnel ini sejenis penyakit yang kalau dibiarkan boleh memudaratkan diri.

Sindrom Carpal Tunnel terjadi apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit. Ini disebabkan oleh terowong yang berada di bahagian tapak tangan sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.


Apakah Penyakit Sindrom Carpal Tunnel (Carpal Tunnel Syndrome)?

Kebaikan Collagen Powder Shaklee

with 0 Comment
Salam sayang semua... Kali ni Ana nak berkongsi tentang kolagen... Kesan kehilangan kolagen... Tanda-tanda kehilangan kolagen...

Tahukah kita berapa jumlah sel kulit kita mati setiap minit? 40,000 sel kulit kita mati setiap seminit. Apabila umur meningkat keupayaan badan kita utk membaiki dan membina semula sel semakin kurang.

Tengok kesannya kepada badan kita....

Kebaikan Collagen Powder Shaklee

Merawat Carpal Tunnel Syndrome dengan Shaklee

with 0 Comment
Bahayakah jika kita berasa kebas tangan?



Anda sering rasa kebas pada bahagian tangan dan jari-jari tangan. Rasa kebas ini akan menjadi lebih kuat terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti penyapu, telefon atau pen atau semasa bangun dari tidur. Bila ini berlaku anda akan berasa sakit berdenyut pada sendi tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari. Selalunya ia berlaku selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

Adakah ini tanda-tanda sejenis penyakit? Penyakit apa ye? Anda pernah dengar nama Carpal Tunnel Syndrome?


Merawat Carpal Tunnel Syndrome dengan Shaklee


Info tentang Rahim Bengkak !

with 0 Comment
Sayangilah rahim kita!
Salam ceria semua... Entry kali ni Ana nak kongsi tentang kenapa rahim kita boleh membengkak... Sekarang ni heboh tentang ada seorang cikgu yang rahim membengkak...

ana googlelah untuk mencari punca yang lebih dipercayai. Akhirnya Ana terjumpa sesuatu ilmu yang boleh dikongsikan dan penting terutamanya kepada wanita. Kenapa rahim bengkak? Apa punca rahim bengkak? Kalau tak tahu jom kita baca penerangan Doktor Malinda di bawah. Ilmu Allah itu luas. Semoga kita bermanfaat.
Jemput baca ye apa yang Ana ambil dari page facebook Dr Malinda.

Info tentang Rahim Bengkak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Ana Adni Collection 2011. Dikuasakan oleh Blogger.

SEBARANG PERTANYAAN?

SEBARANG PERTANYAAN?
HUBUNGI ANA

Jom BerShaklee

Jom BerShaklee
Jom Order :)

Terima kasih, datang lagi...

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA
CIKGU VITAMIN ANA

PROMO TAMBAHAN

PROMO TAMBAHAN
MAC 2015

PROMOSI HEBAT

PROMOSI HEBAT
MAC 2015

Popular Posts

Set Subur Lelaki/Wanita

Set Kurus Shaklee Yang Superb

Set Ibu Menyusu Kekal Slim

Set Bersalin/Berpantang Yg Hot!!

About Me

Foto saya

Salhana Arshad @ owner of Cikgu Vitamin Ana... Saya Pengedar Sah SHAKLEE seluruh Malaysia. SID saya 1077743. Inspirasi sihat, bahagia dan berjaya :)

Followers Google+ Mama Adni