Pantang Larang Vitamin Ibu Hamil

Susulan dari entri sebelum nie, vitamin untuk ibu hamil. Jadi, kali nie Ana nak berkongsi vitamin apa yang BOLEH dan TIDAK BOLEH untuk ibu hamil. Seperti yang sedia maklum, vitamin adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang ruang kosong dari diet pemakanan harian kita. Ibu hamil memang memerlukan makanan tambahan ini, tetapi ada yang boleh dan tidak boleh diambil semasa hamil.
 
Vitamin yang perlu 
Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah protien, multivitamin yang lengkap dengan zat besi, vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.
 
Pantang Larang Vitamin Ibu Hamil


Fungsi Vitamin 
 
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :


Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah merah (hemoglobin) dan pembesaran janin.
 

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
 

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.
 

Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.
 

Omega : membantu pembentukan sel otak.
 


Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch kecuali atas saranan doktor sendiri.
 

Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.
 

Maka sebelum ibu hamil membeli apa jua vitamin, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum.

Nak tahu lebih lanjut... Macam mana nak order...
Boleh hubungi Ana di:
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776