Cara Mengawal diabetes / kencing manis dengan Shaklee

Salam sayang semua... Rasa macam dah bersawang plak blog kesayangan Ana nie... lama sungguh rasanya tak diupdate.... Oklah, entri kali nie Ana nak kongsi tentang diabetes atau pun nama lainnya kencing manis.... Diabetes ni adalah penyakit yg menyerang kita dalam senyap... kita tak tahu pun yang kita dah kena penyakit nie... huhu... sebelum tu, kita kenal dulu penyakit nie...
 
Apa itu diabetes/kencing manis nie... Diabetes/kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita. Insulin adalah sejenis hormon yang dihasilkan oleh organ bernama pancreas yang terletak dibawah perut. Badan kita mengeluarkan tenaga untuk menjalankan tugas harian daripada makanan. Dalam perut, makanan berkanji dan bergula yang dipanggil makanan karbohidrat ditukar kepada bahan gula yang dipanggil glukos dan masuk ke dalam saluran darah di mana ia akan digunakan oleh badan untuk menghasilkan tenaga. Glukos adalah punca utama yang memberi tenaga.

 
Cara kawal diabetes/kencing manis dengan shaklee
 
 

Anda berisiko mengidap diabetes jika:
  • keluarga ada mengidap penyakit diabetis/kencing manis
  • berusia 35 tahun dan mempunyai masalah berat badan berlebihan
  •  

    Tanda-tanda penyakit diabetis/kencing manis ialah

    • kerap kencing daripada biasa terutamanya di tengah malam
    • selalu dahaga dan lapar
    • jika terluka atau tercedera, lambah untuk pulih dari luka
    • mempunyai penglihatan yang kabur
    • keletihan melampau tanpa diketahui sebabnya
    • kerap mengalami jangkitan atau kegatalan / kerengsaan kulit
     


     Jadi untuk mengawal diabetes/kencing manis nie, kita perlu melakukan gaya hidup sihat :

    • Pemakanan
      Pemakanan berkarbohidrat dan gula seharusnya dikurangkan supaya pengambilan kadar kalori pada sesehari itu terkawal.
    • Senaman
      Senaman penting untuk membantu mengurangkan berat badan dan juga menambahkan kesihatan jantung dan paru-paru (kardiorespiratori). Senaman boleh dilakukan 3 kali seminggu dengan 20 minit setiap sesi.
    • Penjagaan berat badan
      Pesakit yang mempunyai berat badan berlebihan akan mendapati tahap gula dalam badan sukar dikawal. Terdapat pesakit yang boleh menghentikan ubat kencing manis apabila berat badan dapat dikawal.
    • Pemeriksaan diri sendiri
      Pesakit kencing manis dinasihatkan membuat pemeriksaan sendiri terutamanya pada jari dan kaki yang kebas untuk tanda luka atau jangkitan kerana deria rasa sakit berkurangan. Ini membolehkan rawatan awal agar jangkitan tidak merebak
    • Pengambilan supplemen
             Pengambilan supplemen sebagai makanan tambahan selain makanan harian untuk 
             menyokong keperluan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi
             dengan baik
    • Tidur dan rehat secukupnya 
               Tidak mendapat tidur dan rehat yang secukupnya juga menjadi punca mendapat
              penyakit diabetes dalam tubuh badan


    Jadi untuk mengawal diabetes/kencing manis, Ana cadangkan set vitamin Shaklee berikut :


    Supplemen yang sesuai untuk pesakit diabetes adalah:

    • B complex - Boleh menukarkan gula kepada tenaga atau membebaskan tenaga
    • Zinc Complex - membantu tubuh menghasilkan insulin dan memulihkan luka dengan cepat
    • ESP - Membantu mengekalkan paras gula normal dalam darah dan elok untuk pembaikan luka
    dan kalau ada budget lebih boleh add on
    • Vitalea - mengandungi imbangan vitamin dan mineral yang lengkap
    • Vita C - mengukuhkan kapilari dan salur darah
    Atau yang paling terbaik, ambik vivix je... Harga mahal sikit but memang superb...

    Untuk pertanyaan lanjut atau order...

    Boleh hubungi Ana di:
    Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
    SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776