Fakta salah tentang vitamin / supplemen

Apa pendapat anda tentang suplement atau vitamin?


"Mak aaaiii, mcm2 suplement ko makan yek! Mcm ni tak payah mkn nasik pon takpe, padanlah kau kurus. Tak payah pening2 kepala nak masak." kata rakan sepejabat saya.

"Tak mahulah makan B Complex, nanti gemuk!" Ujar seorang lagi teman saya walhal nasik lemak dan teh tarik menjadi kemestiannya setiap pagi.

Fakta salah tentang vitamin / supplemen

Anda jangan tersilap! Ramai yang telah membuat tanggapan yang salah. Ringkasnya vitamin adalah bahan organik yang diperlukan dalam kehidupan. Vitamin penting untuk kelangsungan fungsi harian badan dan tidak boleh dihasilkan atau disintesis di dalam badan. Mari kita baca beberapa tanggapan salah mengenai supplemen.

1. Supplemen adalah ubat – TIDAK. Supplemen bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang ‘asing’ untuk tubuh kita. Supplemen adalah vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
 
2. Kita tak perlu vitamin sebab dah cukup makan – Bila diselidiki diet harian kita, kebanyakan yang kita makan tu HAMPAS sahaja.

3. Semua supplement sama saja – TIDAK. Kebanyakan supplemen di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis : sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplemen semulajadi.

4. Supplemen memberi kesan sampingan – BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplemen semulajadi TIDAK memberi kesan sampingan.

5. Supplement diperlukan oleh orang kurang nutrisi seperti mangsa kebuluran sahaja – TIDAK. Supplement adalah untuk orang yang mementingkan kesihatan.

Tahukah anda kebanyakan rasa penat, letih, lesu, stress adalah antara petanda anda kekurangan vitamin?

Mulai sekarang ubahla gaya hidup kita, corak permakanan kita supaya kita kekal sihat. Utamakan kesihatan kita sebelum terlewat.
 
Jom amalkan vitamin / supplemen Shaklee yang sudah terbukti adalah semulajadi, selamat dan berkesan

Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776