GLA Complex Shaklee Menyelesaikan Masalah Haid Tidak Teratur

Rungsing kerana haid tidak teratur

Selamat pagi semua... Entri kali ini Ana nak cerita tentang hal perempuan. Istimewa buat perempuan... Hanya perempuan yang mengalaminya dan memiliknya. Hadiah Allah kepada kaum hawa...  Semestinya haid. Perempuan yang normal pasti mempunyai kitaran haid yang teratur. Bagaimanakah yang tidak teratur? Jangan susah hati, sini Ana kongsikan cara menyelesaikannya...





GLA Complex Shaklee menyelesaikan masalah haid tidak teratur
 


Masalah haid tidak teratur sering melanda kebanyakan kaum hawa pelbagai peringkat usia. Sama ada baru berkahwin, sudah lama berkahwin, sudah mempunyai anak dan merancang untuk hamil lagi atau yang masih gadis sunti. Walaupun nampak remeh tapi ia akan menjadi serius jika wanita berkahwin ingin hamil.



Jika dibiarkan ia akan menyebabkan sistem pembiakan kurang subur. Salah satu daripada punca kitaran haid yang tidak teratur ialah ketidakstabilan hormon di dalam badan yang akan mengeluarkan hormon stress lalu menganggu ovulasi dan seterusnya mengganggu kitaran haid kita.



Dibawah merupakan 12 punca kenapa haid tidak teratur:

Penggunaan Ubat-ubatan

Sekiranya anda mengamalkan ubatan tradisional seperti jamu atau herba, berkemungkinan ubatan tersebut akan mempengaruhi kitaran haid anda.

Berlebihan Hormon Prolaktin

Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat atau tidak datang selama berbulan-bulan. Masalah gangguan hormon seperti ini dapat diatasi dengan pengambilan GLA Complex Shaklee.

Menyusukan anak

Sekiranya ibu menyusukan anak, kemungkinan besar haid si ibu tidak akan datang. Menyusukan anak boleh mengelakkan berlakunya hamil dalam masa terdekat. Amat bagus untuk merancang jarak anak berikutnya.

Masalah tiroid

Rasa panas, berdebar-debar dan kekurangan berat badan secara mendadak adalah tanda bahawa anda mungkin mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung.

Kegemukan

Lebihan lemak dalam badan boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan kerana lemak merupakan tempat simpanan hormon estrogen. Lebihan hormon estrogen akan menyebabkan kitaran haid kita terganggu. Sekiranya kita mengurangkan 10% daripada berat badan kita, peluang untuk hamil akan meningkat.

Terlalu kurus

Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh memberikan masalah terhadap kitaran haid kita. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak bersenam seperti atlit dan penari balet. Kitaran haid akan kembali teratur sekiranya mendapat berat badan yang ideal.

Tersilap tarikh haid yang terakhir

Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka. Pastikan anda mencatat hari pertama haid kita pada setiap bulan sebagai rujukan.

Monopos

Bagi mereka yang berusia lewat 40an, haid yang sedikit & kekerapan yang kurang adalah petanda bahawa kita akan mengalami monopos.. Sekiranya bimbang, sila berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan.. Juga disarankan untuk menjalani pap smear bagi memastikan yang kita tidak mengalami masalah dipangkal rahim.

Perancang keluarga

Sekiranya anda mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah sebab mengapa haid anda lewat datang. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi maka kitaran haid akan terganggu.

Hamil

Akhir sekali, mungkin haid kita lewat kerana kita mengandung. Tahniah! :)

 
Untuk atasi masalah haid tidak teratur, Ana cadangkan pengambilan GLA Complex. Selain daripada mengatasi masalah haid tak teratur, GLA Complex juga banyak kelebihan lain..

 
 

Boleh baca di sini untuk mengetahui

Faedah & Kebaikan GLA Complex Shaklee


 
Jom kita lihat testimoni di bawah:

 

Gla Complex Menyelesaikan maslah haid tidak teratur


Jadi masih tidak percaya lagi? Terbukti GLA Complex menyelesaikan masalah haid tidak teratur kaum hawa.

Nak tahu lebih lanjut... Macam mana nak order...
Boleh hubungi Ana di:
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776