Mencegah Anemia Semasa Hamil

with 0 Comment
 
Ketahuilah bahawa, semasa hamil seorang wanita memerlukan zat besi atau ferum lebih banyak daripada biasa. Besi diperlukan utk menghasilkan hemoglobin iaitu protein dlm sel darah merah yg berfungsi membekalkan oksigen kepada sel lain dlm tubuh termasuk kepada bayi. Sepanjang tempoh kehamilan, kuantiti darah dlm tubuh akan meningkat sehingga 50 %. Ini bermakna, wanita hamil perlu lebih banyak zat besi utk menghasilkan lebih byk hemoglobin.
 

Mencegah Anemia Semasa Hamil
 

Jadi, sekiranya ketika hamil anda mengidap anemia, sel darah merah sukar menjalankan tugasnya dgn baik. Akibatnya,bayi dalam kandungan akan kekurangan oksigen yg boleh membawa kepada kematian. Selainkematian, antara masalah yg boleh berlaku ialah pertumbuhan terencat, keguguran atau pun kelahiran pra matang.


Kesan kekurangan zat besi bukan sahaja menimpa bayi dlm kandungan, tetapi juga kepada ibunya. Ibu yg mengalami anemia terdedah kepada risiko jangkitan dan lambat pulih selepas bersalin. Jika anda mengalami anemia pada trimester ketiga kehamilan, andamungkin akan kehilangan banyak darah semasa proses kelahiran. Akibatnya, anda mungkin akan memerlukan darah tambahan.
Akan tetapi, masalah ini hanya akan muncul jika anda mengalami anemia peringkat serius.
Pertubuhan kesihatan Sedunia menyarankan agar setiap ibu hamil mengambil di antara satu hingga 15 mg zat besi setiap hari iaitu kira kira 1000 mg sepanjang tempoh kehamilan. Di percayai ada dua punca utama masalah ini. Yang pertama adalah kurang zat besi dan asid folik. Manakala punca kedua pula adalah kadar kerosakan sel darah merah yg tinggi seperti dialami oleh pengidap thalassemia.
Risiko untuk berhadapan dgn anemia semakin meningkat jika anda pada masa yg sama diserang morning sickness. Muntah yg terlalu kerap akan menyebabkan zat besi dalam tubuh semakin kurang.begitu juga jika kehamilan pertama anda terlalu rapat dgn kehamilan kedua. Kurang mengambil diet berasaskan zat besi juga menjadi punca masalah ini.
Atas alasan ini, pengambilan zat besi perlu ditingkatkan semasa hamil iaitu daripada 18 sehingga 27 mg setiap hari. Dan disebabkan terlalu sukar untuk mendapatkan zat besi dalam diet seharian, anda disarankan untuk mengambil makanan tambahan zat besi setiap hari iaitu sebanyak 30 mg. Diakui kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Akan tetapi, itubukanlah satu satunya penyebab. Anda boleh juga mendapat anemia jika kurang asid folik atau vitamin B12, kehilangan banyak darah atau daripada beberapa jenis penyakit yg mengganggu fungsi darah.
Maka, untuk langkah keselamatan yg paling mudah, dan supaya kita mendapat bekalan zat besi, asid folik dan vitamin B12 yg secukupnya, ambillah vitamin Shaklee iaitu:
·         Vitalea – multivitamin yang mengandungi Asid Folik, 200 mg dan Vitamin B12, 3mcg
·         B Complex – mengandungi Vitamin B12, 40.5 mg
·         Zinc Complex – mengandungi zink, 15 mg
 

Mencegah Anemia Semasa Hamil
 

Mencegah Anemia Semasa Hamil

 
Mencegah Anemia Semasa Hamil


Nak tahu lebih lanjut... Macam mana nak order...
Boleh hubungi Ana di:
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Ana Adni Collection 2011. Dikuasakan oleh Blogger.

SEBARANG PERTANYAAN?

SEBARANG PERTANYAAN?
HUBUNGI ANA

Jom BerShaklee

Jom BerShaklee
Jom Order :)

Terima kasih, datang lagi...

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA
CIKGU VITAMIN ANA

PROMO TAMBAHAN

PROMO TAMBAHAN
MAC 2015

PROMOSI HEBAT

PROMOSI HEBAT
MAC 2015

Popular Posts

Set Subur Lelaki/Wanita

Set Kurus Shaklee Yang Superb

Set Ibu Menyusu Kekal Slim

Set Bersalin/Berpantang Yg Hot!!

About Me

Foto saya

Salhana Arshad @ owner of Cikgu Vitamin Ana... Saya Pengedar Sah SHAKLEE seluruh Malaysia. SID saya 1077743. Inspirasi sihat, bahagia dan berjaya :)

Followers Google+ Mama Adni