Atasi Jaundis Pada Bayi dgn Susu Ibu

with 0 Comment
Bukan semua kelahiran berjalan lancer. Ada kalanya terdapat pelbagai gangguan khususnya masalah jaundis. Jaundis disebabkan oleh kehadiran bilirubin berlebihan dan tidak dapat disingkirkan oleh hati.

Atasi Jaundis Pada Bayi dgn Susu Ibu


Keadaan ini menyebabkan berlaku banyak mendapan bilirubin di dalam badan sehingga menyebabkan kehadiran warna kuning di bahagian kulit dan bahagian putih mata. Jaundis tidak akan berlaku jika bilirubin dapat disingkirkan dari badan dgn cepat. Bilirubin dihasilkan secara berterusan dalam badan tetapi ia disingkirkan dgn cepat oleh hati dan dibebaskan di dalam najis.


Jaundis terjadi disebabkan bayi yg baru lahir mempunyai sel darah merah berlebihan dan akan dipecahkan dan disingkirkan dr tubuhnya. Sel sel darah merah yang pecah ini akan membebaskan pegmen bilirubin. Manakala hati yg belum matang dan tidak mampu utk meproses bilirubin yg berlebihan dgn cepat. Oleh itu bayi akan mengalami jaundis dan perlu menjalani rawatan fototerapi dalam tempoh masa tertentu di hospital.

Jika paras kepekatan bilitubin yg tinggi di dalam darah, ia boleh merosakkan otak bayi. Oleh itu, awasi bayi jika terdapat tanda tanda kehadiran warna kuning di bahagian kulitnya. Terdapat factor lain yg dikatakan penyumbang berlakunya jaundis. Antaranya kumpulan darah bayi, sejarah keluarga dan penyakit hati. Sehubungan dgn itu, ibu digalakkan menyusukan bayi dgn susu badan sepenuhnya dan membuat pemerhatian kepada anggota badan bayi dari semasa ke semasa.

Maka, ibu ibu digalakkan mengambil set menyusu dari Shaklee yang mampu memperbanyakkan susu badan dan juga memekatkannya. Bayi akan berasa cepat kenyang dan lambat lapar.

 
 

Atasi Jaundis Pada Bayi dgn Susu Ibu
 
Atasi Jaundsi Pada Bayi dgn Susu Ibu
 
Set menyusu ada pelbagai set. Ada set bajet menyusu, ada set Breast Feeeding yang biasa dan dan ada set 3M iaitu set optimum untuk BF. Anda boleh klik di sini untuk perkongsian lanjut.
Nak tahu lebih lanjut... Macam mana nak order...
Boleh hubungi Ana di:
SID : 1077743
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright Ana Adni Collection 2011. Dikuasakan oleh Blogger.

SEBARANG PERTANYAAN?

SEBARANG PERTANYAAN?
HUBUNGI ANA

Jom BerShaklee

Jom BerShaklee
Jom Order :)

Terima kasih, datang lagi...

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA

JOM LIKE PAGE FACEBOOK ANA
CIKGU VITAMIN ANA

PROMO TAMBAHAN

PROMO TAMBAHAN
MAC 2015

PROMOSI HEBAT

PROMOSI HEBAT
MAC 2015

Popular Posts

Set Subur Lelaki/Wanita

Set Kurus Shaklee Yang Superb

Set Ibu Menyusu Kekal Slim

Set Bersalin/Berpantang Yg Hot!!

About Me

Foto saya

Salhana Arshad @ owner of Cikgu Vitamin Ana... Saya Pengedar Sah SHAKLEE seluruh Malaysia. SID saya 1077743. Inspirasi sihat, bahagia dan berjaya :)

Followers Google+ Mama Adni