Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu wanita hamil
elakkan untuk tidak terjebak dengan kesan sampingan semasa hamil. Antaranya:
1.
Makanan mentah
Anda pengemar sushi?? Elakkan semasa anda
hamil ye… sebabnya ia boleh menjadi penyebab kepada:
-
Toxoplasmosis
Penyakit ini disebabkan oleh parasit dalam daging mentah dan sayuran yang
tidak dicuci dengan sempurna. Ia boleh menyebakan jangkitan intrauterine yang
serius pada bayi.
-
Cirit birit
Salmonella biasanya terdapat dalam daging ayam dan telur yang tidak
dimasak. Cirit birit boleh membahayakan bayi dalam kandungan jika tidak
dirawat.
-
Jangkitan cacing
Pengambilan ikan mentah boleh menyebabkan jangkitan cacing. Walaupun tidak
meninggalkan kesan langsung kepada bayi tetapi cacing akan memakan segala zat
yang diperlukan oleh bayi.
-
Keguguran, kelahiran pra matang dan keracunan
Salah satu puncanya daripada bacteria listeria yg banyak terkandung dalam
keyu yang tidak dipasteur dgn baik.
2.
Vitamin A
Apa juga bentuk vitamin A yang diambil
melebihi 5000 iu boleh menyebabkan kecacatan muka, kepala, jantung dan saraf
bayi.
3.
Alkohol
Alkohol mampu mengubah kandungan asid folik
yang penting utk perkembangan janin di awal perkembangannya dan sekali gus boleh
menyebabkan kecacatan fizikal dan otak bayi.
4.
Kafein
Minuman atau makanan yang menagdungi kafein
tidak elok untuk perkembangan bayi. Ia sering dikaitkan dengan masalah bayi
kurang berat badan sewaktu lahir. Lagipun, kafein boleh merosakkan kandungan
kalsium yang terkumpul selama ini.
5.
Makanan yang diproses
Salah satu makan proses yg popular ialah
sosej. Ia berkemungkinan mengandungi kandungan nitrat dan nitrit yg tinggi.
6.
Raksa
Makanan laut seperti tuna, mackerel dan
beberapa lagi ikan yang besar mengandungi kandungan raksa yang tinggi. Ini boleh
menyebabkan kerosakan saraf bayi.
7.
Gula
Pengambilan gula berlebihan boleh
menyebabkan wanita hamil mengalami komplikasi kencing manis semasa hamil. Ia akan
menyebabkan berat bayi bertambahan dan menyukarkan proses bersalin.
8.
Produk tenusu
Susu yang tidak dipasteur dan keju yang
mengandungi bacteria listeria boleh menyebabkan keguguran di awal kehamilan dan
kelahiran pra matang.
9.
Salad
Salad yg dijual dalam bunguksan perlu
dicuci dgn sempurna sebelum dimakan. Ini kerana salad yg dibungkus biasanya mengandungi
parasit toxoplasma yg boleh menyebabkan keguguran, kecacatan bayi dan kerosakan
otak.
10.
Telur kuning
Telur kuning yang tidak dimasak sempurna
dan masih cair biasanya mengandungi salmonella. Walaupun jarang memberi kesan
kepada bayi, tetapi ia boleh menyebabkan ibu hamil mengalami muntah serius,
cirit birit, demam dan dehidrat.
11.
Kacang tanah
Inilah satu satu jenis kekacang yg perlu
dielakkan semasa hamil kerana ia boleh meningkatkan alahan pada kacang di
kalangan bayi.
Nak tahu lebih lanjut... Macam mana nak order...
Boleh hubungi Ana
di:
email : anaadnicollection@yahoo.com
FB : Pn Salhana Arshad
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info
terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776
Tiada ulasan:
Catat Ulasan