Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak

 

Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak

Mempunyai anak aktif dan lasak adalah anugerah yang tidak ternilai kepada setiap ibu bapa. Namun jika kenakalan tersebut melampau sehingga waktu malam pun mereka masih merengek dan meminta sesuatu di luar kemampuan, maka ibu bapa harus mencari alternatif untuk mengurangkan tahap ‘kenakalan’ mereka dengan panduan seperti berikut.


•Kurangkan makanan bergula terutama pada waktu petang yang hanya akan menyumbang tenaga kepada anak sehingga malam.

Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak
 
•Beri tarikan baru kepada anak-anak yang membolehkan mereka duduk diam seperti melukis, membaca, permainan dan sebagainya
 

Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak
 

•Memberi ganjaran sekiranya mereka boleh berdiam diri untuk beberapa tempoh.

•Namun dalam masa yang sama, beri ruang kepada mereka untuk bermain sepuas-puasnya.
Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak
 
Jangan menyekat sifat aktifnya tetapi salurkan ke arah yang betul seperti bersukan, membuat kerja atau sebagainya.

•Bertegas seperti kenakan hukuman jika mereka tidak mendengar arahan.

•Sekiranya anak anda terlalu aktif sehingga tidak boleh mengawal tingkah laku, ibu bapa perlulah berjumpa doktor kerana anak anda mungkin tergolong dalam kanak-kanak hyperaktif.
Apa pun, anak adalah anugerah Allah kepada kita. Maka, tanggungjawab kita untuk memberikan yang terbaik buat mereka. J Berdoalah kepada Dia yang satu supaya anak anak senang dikawal dan mendengar kata.
Tips Tangani Anak Aktif dan Lasak
 
Ana sendiri berdoa dan terus berdoa setiap waktu. Selain itu,kita boleh juga memberikan supplemen omega guard Shaklee kepada anak anak kita. Ana sendiri dah buat. Alhamdulillah, anak anak lebih fokus dan mendengar kata.
Kenapa Omega Guard Shaklee dapat membantu anak anak kita yang aktif nie... Sebabnya, di dalam Omega Guard nie ada asid lemak omega 3 yang terdiri daripada EPA dan DHA yang mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental dan amat sesuai untuk kanak kanak yang lasak dan aktif.
Berminat nak tahu lebih lanjut….

Boleh hubungi Ana di:
Nor Salhana; Shaklee ID : 1077743
Fan Page FB : Cikgu Vitamin Ana (sila klik LIKE untuk info terkini)
SMS/Wechat/Whatapp : 019-4640776